Despre noi, anunturi, noutati

Campionatul European de sprint FISTC - 10-14.02.2010 - Donovaly (Slovacia)

LOCUL III la categoria C2 !

    Echipa Romaniei : musher - Constantin Grosu (Rică), cainii - Jimmy, Riki, Junior, Gass, handler - Mariana Vrabie.
    Am fost sprijiniti numai de : Primaria Orasului Balan (o parte din cheltuielile de combustibil necesar pentru transport), dl. Nicu Moldovan (transportul) si Grosu Andreea si Grosu Cristian. Hamurile cainilor au fost confectionate de prietenul si membru al ASAMB - Zagoni Zsolt.
    Detalii despre concurs AICI (click) (pagina web a organizatorilor).Pagina cu FOTOGRAFII - click aici !


Lista REZULTATELOR FINALE - click aici !Ianuarie - februarie 2010 - Membrii AMBSA au rezultate foarte bune la competitii de sprint pe zapada cu atelaje canine

Si in acest sezon competitional ne putem mandri cu rezultatele obtinute de membrii ASAMB !
 Urmariti noutatile, fotografiile si clasamentele afisate pe parcursul desfasurarii competitiilor de iarna, conform Calendarului competitional !

Snow Dogs 2010 - amanat !

    In perioada 16-17 ianuarie 2010 ar fi trebuit sa organizam editia a 4-a a competitiei sportive de sprint SNOW DOGS 2010 la Balan (Harghita). Temperaturile ridicate din ultima perioada ne-au determinat sa luam decizia de a amâna organizarea concursului. In aceasta perioada la Balan stratul de zapada este insuficient pentru a putea amenaja un traseu pentru competitie. Avand experienta anilor trecuti, printre care si organizarea unei editii a SNOW DOGS la care s-a putut concura doar intr-o singura zi din cauza topirii rapide a zapezii, anticipam posibilitatea ca ar ninge pana vineri, 15.01, insa, din pacate, si in aceasta situatie stratul de zapada nu ar putea fi suficient de bun pentru desfasurarea concursului.
    Va multumim pentru interesul demonstrat prin inscrierile facute la telefon si pe pagina web a site-ului ! Pe pagina alocata competitiei SNOW DOGS am afisat si Calendarul competitional pentru sezonul de iarna 2010, in care sunt planificate concursurile organizate de celelalte organizatii de profil din judetul Harghita. Daca vom avea conditii climaterice optime si vom putea planifica o perioada fara sa afectam calendarul mentionat, va vom oferi in timp util detalii referitor la re-organizarea competitiei.
8 august 2009 - Ziua Malamutului, la Balan (HR)
Ziua Malamutului - Balan 2009     Cu prilejul sarbatoririi Zilelor Orasului Balan, in parteneriat cu Primaria orasului, am organizat trei evenimente cuprinse sub numele "Ziua Malamutului": concurs de sprint cu atelaje canine, concurs de tractiune canina si o expozitie canina cu cainii de rasa si metisi din orasul Balan.
    A fost prima incercare de a organiza un concurs de sprint cu atelaje canine in alt anotimp decat cel cu zapada, de aceea competitia s-a desfasutat intr-o singura mansa. Consideram ca "Ziua Malamutului 2009" a fost o reusita si intentionam sa organizam editii viitoare, cu speranta ca va deveni o traditie, la fel ca in cazul concursului de sprint din iarna "Snow Dogs".
    Ii felicitam pe toti concurentii ! Ne-am simtit bine impreuna !
    Aceasta a fost invitatia :  Click aici pentru a deschide documentul!(.PDF)
Documentul este in format PDF si necesita programul PDF documents require the free Acrobat Reader to view. Adobe Acrobat Reader. (click aici pentru download gratuit)
  Pentru Fotografii si Clasamentul concursurilor   > >   click aici!

Ianuarie - martie 2009 - Membrii AMBSA au obtinut rezultate foarte bune la competitii cu atelaje canine

    Sezonul competitional a inceput in 10-11.01.2009 cu SNOW DOGS, la Balan, incheindu-se cu Cupa Tinutului Secuiesc la Harghita-Bai, toate competitiile desfasurandu-se in Harghita.
    Suntem mandri de rezultatele deosebite obtinute de membrii AMBSA!
 Fotografii si rezultate de la celelalte competitii de sprint cu atelaje canine ianuarie-martie 2009

    12-15 februarie 2009 - Prima participare a Romaniei la un Campionat Mondial de sprint - Werfenweng (Austria) Ro-WM Werfenweng-Austria2009

    O echipa a Asociatiei Sportive "Alaskan Malamut" Balan (AMBSA) a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de sprint organizat sub tutela Federatiei Internationale a Sporturilor cu Caini de Sanie (FISTC), federatie al carei membru este si AMBSA. Au concurat 139 de echipe din 13 tari: SK, CZE, FRA, GER, AUT, NED, ITA, DEN, HUN, SUI, SLO, BEL, ROM. Echipa noastra a concurat la categoria C2 (3-4 caini de rasa Malamut de Alaska, Samoyed si Cainele de Groenlanda) cu trei malamuti: Jimmy, Riki si Junior, din Canisa Lonley Stone din Balan - Harghita, proprietari: Constantin Grosu (musher) si Mariana Vrabie (handler).
Sponsor: S.C. LITTLE STAR S.R.L. - Vatra Dornei
 Fotografii de la Campionatul Mondial de sprint - Werfenweng (AUT) 2009
   Campionatul Mondial de sprint - Werfenweng 2009 - Rezultatele finale

Cainii au fost hraniti cu:

afis-Snow Dogs 2009     SNOW DOGS 2009

    In perioada 10-11 ianuarie 2009 s-a desfasurat a treia editie a competitiei sportive de sprint SNOW DOGS la Balan (Harghita). Partener al AMBSA este Primaria orasului Balan.
Categorii:
  A - 7-8 caini; min 5 caini in a doua zi.
  C - 3-4 caini:
        C2 - Malamut de Alaska, Greenlanddog, Samoyed.
  D - 2 caini:
        D1 - Husky Siberian
        D2 - Malamut de Alaska, Greenlanddog, Samoyed.
    Au participat 16 echipe din Focsani (Vrancea), Sfantu Gheorghe (Covasna), Ciucsangiorgiu (Harghita), Balan (Harghita), Lueta (Harghita), Miercurea Ciuc (Harghita), Gheorgheni (Harghita), Sanmartin (Harghita).
    Ii felicitam pe toti concurentii pentru performantele obtinute!
  Fotografii si Clasamentul concursului   > >   click aici!


   13-15.06.2008 - Alaskan Malamut Balan Sports Association (AMBSA) - membru al FISTC

    Din iunie 2008 AMBSA este membru deplin al FISTC, cu drepturile si indatoririle implicate.

Ro-EC Donovaly2008     7-10 februarie 2008 - Prima participare a Romaniei la un Campionat European de sprint organizat de FISTC - Donovaly (Slovacia)

    Un echipaj al Asociatiei Sportive "Alaskan Malamut" Balan a reprezentat Romania la Campionatul European de sprint organizat de Federatia Internationala a Sporturilor cu Caini de Sanie (FISTC). A fost prima participare a unui echipaj romanesc la o competitie europeana sub egida FISTC. Au participat 145 echipe din 15 tari. Echipa noastra a fost formata din patru malamuti inimosi: Jimmy, Icy, Riki si Gass (2xRCh), Constantin Grosu/Rica (musher) si Mariana Vrabie (handler), Florentina Dreghici (handler) si Augustin Beno. Concursul s-a desfasurat in trei manse, primele doua zile fiind calificarile pentru finala (a treia zi). La categoria C2 nu au fost echipaje descalificate.
    A fost o experienta deosebit de interesanta, o ocazie de a vedea ce inseamna organizarea unei competitii de nivel european. Importanta acestui sport este recunoscuta in Slovacia, drept dovada fiind vizita presedintelui tarii la Donovaly, in a doua zi a concursului.

  Fotografii de la Campionatul European de sprint - Donovaly (SVK) 2008
      Campionatul European de sprint - Donovaly 2008 - Rezultatele finale

Snow Dogs 2007 - 2    22-23 decembrie 2007 - SNOW DOGS , a doua editie - Balan (Harghita)

    In perioada 22 - 23 decembrie 2007 s-a desfasurat la Balan (Harghita) a doua editie a competitiei de sprint cu atelaje canine - SNOW DOGS.
Organizatori: Asociatia Sportiva "Alaskan Malamut" Balan in parteneriat cu Primaria orasului Balan.
Sponsori: S.C. A-KIM S.R.L (din Balan) si S.C. MUSHER S.R.L (din Sinmartin-Harghita).
   Au participat 12 echipaje, concurand la categoriile:
- categoria C(4 caini): 4 echipaje, dintre care doua cu caini de rasa Malamut de Alaska si doua cu caini de rasa Husky Siberian;
- categoria D (2 caini): 5 echipaje, dintre care trei cu caini de rasa Malamut de Alaska si doua cu caini de rasa Husky Siberian;
- categoria D (2 caini), clasa Juniori: 3 echipaje cu caini de rasa Malamut de Alaska (musherii cu varste de 12-15 ani).
    Consideram ca aceasta a doua editie a SNOW DOGS a fost mai reusita decat prima editie si acest fapt s-a datorat mai ales prezentei zapezii.
   Le multumim sponsorilor nostri pentru sprijinul oferit!
   Le multumim tuturor concurentilor pentru participarea la concurs! Desi competitia s-a desfasurat in preajma Sarbatorilor de iarna, alaturi de 6 echipaje din Balan, au venit echipaje din Sfantu Gheorghe (CV), Miercurea Ciuc (HR), Sinmartin (HR), Odorheiul Secuiesc (HR), Kolibasko (HR).
  Fotografii si Clasamentul concursului   > >   click aici!


   2 - 4 iunie 2007 la Modena, Italia - decizia Adunarii Generale a FISTC

    Una dintre deciziile Adunarii Generale a FISTC ne-a implinit unul dintre scopurile pe care ni le-am propus: Asociatia Sportiva "Alaskan Malamut" Balan (AMBSA) a fost acceptata ca membru provizoriu (pentru primul an) al FISTC (conform Minutes of the FISTC General Assembly). Acest fapt ne permite sa participam la campionatele europene si mondiale, sa facem cunoscut in lume ca si in Romania se practica sportul cu atelaje cu caini de rasa pura, chiar daca inca nu avem o Federatie de profil, din cauza ca la nivelul Agentiei Nationale pentru Sport nu este agreata aceasta disciplina sportiva. Asadar ne-am propus sa participam la Campionatul European de sprint pe zapada de la Donovaly-Slovacia, in februarie 2008, cu un echipaj la clasa C2.

    Federatia Internationala a Sporturilor cu Caini de Sanie (FISTC) are ca principal scop practicarea si promovarea sportului cu atelaje canine, cu caini de sanie numai de rasa pura: Malamut de Alaska, Cainele de Goenlanda, Samoyed si Husky Siberian, rase recunoscute de Federatia Chinologica Internationala (F.C.I).
    Principiile FISTC sunt urmatoarele:
    1. sportul cu cani de sanie este practicat numai cu caini de rasa pura recunoscuta de F.C.I.;
    2. spiritul de fair-play si respectul pentru practicarea acestui sport de catre ne-profesionisti sunt aplicate;
    3. primeaza respectarea normelor de protectie a animalelor si ale Societatii internationale de prevenire a cruzimii asupra animalelor;
    4. se respecta particularitatile specifice raselor de caini agreate de Federatie;
    5. in cadrul competitiilor sportive categoriile de concurs sunt impartite astfel: 1. Husky Siberian si 2. Malamut de Alaska, Cainele de Groenlanda si Samoyed, iar clasele de concurs sunt: Open (min. 9caini), A (8 caini), B (6 caini), C (4 caini), D (2 caini), Ski-jorring (1 caine), Pulka-H (3 caini, musher de sex masculin), Pulka-F (3 caini, musher de sex feminin);
    6. colaborare cu asociatiile corespunzatoare din alte tari.
    In sarcinile FISTC sunt incluse: organizarea Campionatelor Internationale si Europene in colaborare cu Asociatiile, Cluburile si Federatiile membre; armonizarea regulamentelor pentru competitiile organizatiilor membre ale Federatiei; asistarea si sprijinirea organizatiilor membre in promovarea si practicarea sportului (instruire, formare, informare); reprezentarea membrilor Federatiei in fata organismelor, autoritatilor nationale si internationale; promovarea cooperarii si a relatiilor de prietenie intre membrii Federatiei.
    Drepturile si indatoririle Membrilor:
    - organizatiile membre au dreptul sa participe la toate evenimentele Federatiei si sa utilizeze echipamentele Federatiei (in functie de anumite reguli);
    - trebuie sa respecte regulamentele si Statutul FISTC;
    - trebuie sa practice acest sport cu caini de rasa pura, avand documente corespunzatoare, stabilite de F.CI.;
    - trebuie sa creasca/ingrijeasca si sa antreneze cainii in mod serios si corect respectand si regulamentele de protectie a animalelor;
    - trebuie sa aiba comportare prietenoasa si in spirit de fair-play in timpul evenimentelor sportive;
    - trebuie sa promoveze principalele obiective ale Federatiei;
    - trebuie sa manifeste punctualitate in indeplinirea obligatiilor financiare anuale fata de Federatie;
    - trebuie sa transmita membrilor individuali informatiile primite de la Federatie.   28.04.2007 - Demonstratie de tractiune canina - Sfantu Gheorghe
    Cu prilejul Zilelor orasului Sfantu Gheorghe sase dintre Malamutii nostri minunati au deplasat un TIR cu greutatea de 7,5 tone pe sosea, pe distanta de 15 metri. Acestia au fost: Shanook, Gass, Jimmy, Junior, Joy si Gino. Momentan nu avem fotografii sugestive, doar ceea ce a aparut in ziarul "Libertatea" la adresa:
www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=177923
    In aceeasi zi patru dintre aceiasi MALAMUTI inimosi (Shanook, Joy, Jimmy si Gass) au demonstrat vointa, forta, spirit de echipa si nu in ultimul rand inteligenta (pentru ca nu trebuie sa uitam ca Malamutul este destul de inteligent ca sa faca doar ceea ce vrea sa faca si ceea ce-i face placere).

   Si o amintire placuta: ... :)
   10-11.02.2007 - "Snow Dogs" - Balan 2007 - competitie sportiva de sprint cu sanii trase de caini
 • Denumirea concursului: "SNOW DOGS"
 • Organizator: Asociatia Sportiva "Alaskan Malamut" Balan
 • Locatia: orasul Balan
 • Perioada: 10 - 11 februarie 2007
   Categorii:
  • D - 2 caini;
  • C - 3-4 caini;
  • Sj - 1 schior cu un caine.
   Traseu:
  • - categoria C - 10 km;
  • - categoria D - 4 km;
  • - categoria Sj - 4 km.
 • Cazarea si masa este gratuita pentru musher si handler.

  Detalii, program, clasament, fotografii...     9.10.2006 - Proba de tractiune canina
                 Pe 9 octombrie 2006, cinci dintre malamutii apartinand Marianei Vrabie si lui Constantin Grosu au demonstrat inca o data ce inseamna forta si indarjirea Malamutului de Alaska.
  Shanook, Gass, Junior, Jimmy si Gino au fost indemnati sa traga pe roti greutatea de 8 110 kilograme pe distanta de aproximativ 25 metri, doar pentru a-si exersa deprinderile formate si pentru o proba de forta in vederea organizarii in viitor a unor activitati de acest gen.
     2006, primul an
             ASOCIATIA SPORTIVA "ALASKAN MALAMUT" BALAN a fost înfiintata în septembrie 2005 din dorinta de a promova si populariza activitatile sportive cu sanii trase de caini, având în vedere si faptul ca o astfel de ramura sportiva nu figureaza inca pe lista Agentiei Nationale pentru Sport din Romania. Obiectivele Asociatiei se dezvolta pe fondul conlucrarii cu cainele si al fructificarii calitatilor Malamutului de Alaska.
              Cursele cu sanii trase de caini au o vechime de multe secole, iar prin competitiile sportive de acum nu facem decat sa valorificam ceea ce a produs istoria adaptarii la conditiile de mediu: Malamutul de Alaska, un caine puternic, demn si un partener de nadejde al omului, asa cum a fost dintotdeauna. Caracteristicile unui Malamut au fost evidentiate de crescatori renumiti ai cainilor din aceasta rasa, dar cainii nostri ne conving ca fiecare Malamut este unic in felul sau.
              Fiindca A.S. "Alaskan Malamut" Balan este nonprofit si fara scop lucrativ, pentru realizarea obiectivelor dispunem doar de cotizatii, sponsorizari si alte contributii ale sustinatorilor. Alaturi de noi (Mariana Vrabie si Constantin Grosu) si de cainii nostri sunt si primii parteneri: Geta si Mugurel Blaga din Miercurea Ciuc, Camelia si Costica Marcu din Focsani cu Anasty Icy Wind Stormith – Ceska (celebra pentru rezultate la expozitii chinologice) si Wolf, Vera si Constantin Turcu din Balan cu Karim, Zsolt Zagoni din Sfantu Gheorghe cu Mefiszto si Nome, Gica Basarab din Balan cu Rudolf si Adolf...si lista ramane deschisa.
          Promovand acest sport cu caini nordici unul dintre castiguri este faptul ca tot mai multi tineri si chiar adolescenti practica acest gen de activitati sportive, renuntand astfel la petrecerea timpului in spatii poluante si la tentatia substantelor nocive.
              Activitatea A.S. "Alaskan Malamut " Balan a inceput in anul 2006, cu participarea la competitii sportive cu atelaje canine - "Campionatul Yukon-Purina " si "Sania Albastra 2006 ". Primul echipaj al Asociatiei, care a participat la aceste competitii sportive cu atelaje canine, a fost format din cinci caini din rasa Malamut de Alaska - Shanook, Gass, Joy, Junior si Jimmy, musher-ul Constantin Grosu (Rică ) si handler-ul Mariana Vrabie. Rezultatele au fost pe masura asteptarilor:echipajul s-a situat pe primele locuri pe podium la categoria 5 – 6 caini. Demn de retinut este faptul ca acesti caini deosebiti au concurat la sprint si cu cei din rasa Siberian Husky, caini mai rapizi decat malamutii.


              In perioada 25-26 februarie 2006 acelasi echipaj (la care s-a alaturat si Gino, pentru prima data) le-a aratat locuitorilor si turistilor din Vatra Dornei (cu prilejul incheierii Serbarilor Iernii) calitatile deosebite ale Malamutului de Alaska, culminand cu o demonstratie de tractiune canina.


            Pe plan local, in cadrul activitatilor desfasurate cu prilejul "Zilelor Orasului Balan " (16 – 18 iunie 2006), Asociatia Sportiva "Alaskan Malamut " Balan a organizat o demonstratie de tractiune canina. Desi vremea ploioasa a fost neprielnica actiunilor in aer liber, Malamutii au atras atentia tuturor locuitorilor orasului, cei mai impresionati de temperamental si atitudinea cainilor fiind tinerii si copiii. Dupa ce au fost prezentati, pe rand -
  Shanook, Gass, Joy, Junior , Jimmy si Gino – malamutii nostri si-au demonstrat cu usurinta calitatile. Pe sosea a fost amplasat un microbus cu greutatea de 2300 kg, iar cei sase caini inimosi l-au tras dupa ei pe distanta de 30 de metri intr-un timp prea scurt ca sa putem face fotografii de calitate. Dupa ce a coborat din microbus, soferul care trebuia sa franeze la timp masina, a zis cu emotie: "Nu am crezut pana acum ca pot trai asemenea momente! Cand am simtit ca se deplaseaza dintr-o data masina, am simtit ceva de nedescris in cuvinte! "
              Odata cu aceasta demonstratie de vointa si forta canina, am mai facut un pas inainte in dorinta de a promova calitatile deosebite ale Malamutului de Alaska si am mai castigat suporteri pentru activitatile sportive cu atelaje canine pe care le vom desfasura si in iarna viitoare.            Planuri de viitor: ne propunem sa organizam o tabara tematica pentru informarea in legatura cu sportul cu atelaje canine, familiarizarea in comportamentul cu Malamutul de Alaska, tehnici de dresaj pentru atelaj, echipament etc., iar in iarna viitoare vrem sa organizam editia a doua a competitiei sportive cu atelaje canine la Balan - SNOW DOGS.© 2006-2010 Copyright Asociatia Sportiva Alaskan Malamut Balan ASAMB / AMBSA | Toate drepturile asupra materialelor afisate sunt rezervate! | concept Mariana Vrabie