Home


Imagine aleatorie; click pentru dimensiunea largita.
 1. INSCRIEREA
  a) Inscrierea la competitia sportiva se va comunica la organizator respectand termenul limita anuntat. Informatiile pentru inscriere vor cuprinde urmatoarele: numele si prenumele musherului; categoria si grupa in care vrea sa participe; numele, numarul de microcip si numarul de inregistrare in Cartea de Origine nationala pentru fiecare caine.
  b) Taxa de inscriere stabilita de organizator va fi platita pana cel tarziu la intrarea echipei la Start in prima mansa (prima zi a concursului).
  c) Lista concurentilor si ordinea la start va fi definitivata pana in ziua anterioara competitiei. Dupa aceasta perioada echipa poate solicita schimbarea categoriei numai in cazul imbolnavirii cainilor si cu acordul organizatorului.
  d) In dupa-amiaza zilei anterioare concursului si pana la cel tarziu cu doua ore inainte de startul primei echipe in concurs, toate echipele trebuie sa fie disponibile pentru un control inainte de cursa efectuat de organizator (impreuna cu medicul veterinar).

  2. MUSHERUL
  a) Poate participa in concurs orice musher care accepta si respecta prezentul Regulament si Regulamentul de sprint al Federatiei Internationale a Sporturilor cu Sanii Trase de Caini (Federation Internationale Sportive de Traineau a Chiens - FISTC).
  b) Varsta minima de participare:
  Categoria D : 12 ani.
  Categoria C/Pulka/Skijoring 1 : 14 ani.
  Categoria B : 16 ani.
  Categoria A si O : 18 ani.
  Skijoring 2 : 18 ani.
  c) Musherul care in prima mansa este descalificat sau abandoneaza cursa isi pierde dreptul de a participa in a doua mansa a competitiei.
  d) La finalul concursului (imediat dupa festivitatea de premiere) fiecare musher trebuie sa returneze numarul de concurs. Daca, din momentul in care a intrat in posesia numarului de concurs, pe parcursul concursului, un musher returneaza numarul sau, se considera ca acesta a abandonat competitia.
  e) Musherul va evita orice comportament anti-sportiv; acesta va manifesta respect si un comportament corect atat in relatie cu cainii, cat si cu toti ceilalti participanti.

  3. CAINII
  a) Organizatorul este autorizat sa refuze startul unei echipe sau sa descalifice o echipa sau cainii acesteia daca suspecteaza incapacitatea de a finaliza cursa in siguranta.
  b) Echipele sau cainii care nu finalizeaza prima mansa nu vor fi autorizate/autorizati sa participe in a doua mansa a concursului.
  c) Pot participa in concurs numai cainii care fac parte din cele patru rase de caini nordici de sanie - Husky Siberian, Malamut de Alaska, Samoyed si Caine de Groenlanda - recunoscute de Federatia Chinologica Internationala (FCI), cu Certificat de origine (pedigree) si in conformitate cu Standardul rasei aprobat de FCI. Principalele aspecte care trebuie sa corespunda cu prevederile Standardului rasei se refera la tipicitate, greutate si marime (cu o toleranta de +1 cm in relatie cu marimea maxima permisa in Standard). Pentru a dovedi acestea, musherul va prezenta pentru fiecare caine documentul oficial eliberat de Clubul/Asociatia sportiva la care este membru (Pasaportul FISTC al cainelui, Euro-pasaport) sau urmatoarele documente: Certificat/Carte de origine (pedigree), Carnet de performanta/Foaie de arbitraj care face dovada obtinerii in expozitie chinologica a calificativului "Bun". In cazul in care cainele nu poate fi prezentat intr-o expozitie chinologica (este castrat, ii lipsesc dinti etc.), musherul va avea un certificat semnat de un arbitru FCI, care atesta concordanta cu Standardul rasei in ceea ce priveste tipicitatea, marimea si greutatea.
  d) In cazul in care organizatorul sesizeaza ca neconcordanta intre un caine si documentele sale, musherul va fi descalificat si nu i se va permite participarea la concurs pentru perioada de 1 an. Daca se intampla aceasta cu un numar de maxim 4 caini care apartin unor musheri membri ai unui Club sau Asociatie sportiva, aceasta organizatie nu va mai fi autorizata sa fie reprezentata in concurs pentru perioada de 1 an.
  e) Nici un caine nu poate fi descalificat pentru neconformitate cu Standardul rasei dupa doua ore de la finalizarea primei manse.
  f) Participa in concurs caini cu varsta de minim 15 luni, varsta implinita pana inclusiv in prima zi a concursului.
  g) Nu este permis sa fie tinuti mi mult de doi caini intr-o boxa.
  h) Daca musherul este avertizat de organizator cu privire la spatiul boxelor in care stau cainii, iar acesta nu remediaza problemele, el va fi descalificat.

  4. BOLILE CAINILOR
  a) Cainii si/sau echipamentele care provin din canise ori padocuri in care exista boli precum Rabia, boala Carre, Hepatita, Parvoviroza sau oricare alta boala infectioasa, nu sunt admisi in perimetrul competitiei. In aceasta zona sunt admisi doar cainii vaccinati pentru boli contagioase.
  b) Daca organizatorul constata ca unul dintre cainii prezenti in perimentul concursului este infectat cu un virus contagios, intreaga echipa va fi descalificata si eliminata imediat din zona.
  c) Organizatorul este autorizat sa solicite suplimentar participantilor dovada vaccinarii cainilor pentru orice boala contagioasa precizata anterior inscrierii in concurs, alta decat cele specificate in prezentul Regulament.
  d) Daca pe parcursul cursei un caine prezinta o problema, musherul poate proceda astfel:
  1. il lasa la primul punct de verificare de pe traseu. In acest caz cainele va fi transportat de echipa organizatoare la Finish.
  2. el trebuie sa puna cainele in sacul saniei si sa il aduca la Finish, sau
  3. daca nu este suficient spatiu pentru a adauga inca un caine in sacul saniei, musherul trebuie sa isi continuie cursa cu grija si in mod responsabil, pentru a ajunge cu cainele la urmatorul punct de control de pe traseu.
  e) La punctele de verificare de pe traseu vor fi amplasate persoane echipate astfel incat sa poata fi rezolvate eventualele cazuri problematice.
  f) Este interzis transportul unui caine accidentat in orice alt mod decat in sacul saniei.
  g) Organizatorul impreuna cu veterinarul pot sa retraga din cursa un caine, daca ei constata ca este accidentat sau prea obosit dupa prima mansa, iar musherul trebuie sa respecte aceasta decizie. In cazul in care un caine a murit, musherul are la dispozitie o ora ca sa se retraga din cursa. Dupa aceasta perioada, el va fi exclus din concurs. Cainelui decedat i se va efectua necropsia, iar daca se va constata ca din cauza musherului a survenit decesul, el va fi descalificat pentru urmatorul/urmatoarele concursuri. Rezultatul necropsiei si posibilele masuri luate asupra musherului vor fi facute publice.

  5. IDENTIFICARE
  a) Toti cainii participanti in concurs trebuie sa aiba microcip.

  6. CATEGORII DE CONCURS. Numarul cainilor unei echipe
  a) Categoria Open (O) - minim 9 caini in prima mansa, minim 6 caini in a doua mansa.
  Categoria 8 caini (A) - maxim 8 caini in prima mansa, minim 5 caini in a doua mansa.
  Categoria 6 caini (B) - maxim 6 caini in prima mansa, minim 4 caini in a doua mansa.
  Categoria 4 caini (C) - maxim 4 caini in prima mansa, minim 3 caini in a doua mansa.
  Categoria 2 caini (D) - 2 caini in ambele etape.
  Pulka - maxim 3 caini in prima mansa.
  Skijoring I - 1 caine in ambele etape.
  Skijoring II - 2 caini in ambele etape.
  b) Categoriile de concurs se impart in doua grupe dupa cum urmeaza:
  1. Echipe cu caini de rasa Husky Siberian.
  2. Echipe cu caini din rasele Malamut de Alaska, Caine de Groenlanda si Samoyed.
  Categoriile Pulka si Skijoring se divid in doua grupe, in functie de genul musherului: femei si barbati, numai daca exista minim 3 concurenti in aceeasi grupa.

  7. ORDINEA DE START
  Ordinea de start a categoriilor ar trebui sa fie dupa cum urmeaza:
  1. Skijoring II
  2. Skijoring I
  3. Pulka
  4. Categoria O
  5. Categoria A1
  6. Categoria A2
  7. Categoria B1
  8. Categoria B2
  9. Categoria C1
  10. Categoria C2
  11. Categoria D1
  12. Categoria D2

  8. LUNGIMEA TRASEULUI
  Categoria O: 20 - 25 km
  Categoria A: 18 - 20 km
  Categoriile B, Pulka si Skijoring: 15 - 18 km
  Categoriile C si D: 10 - 12 km

  9. STIMULENTE SI DOPING
  a) Este interzisa administrarea substantelor chimice care sunt prevazute in lista Agentiei Mondiale Anti-Doping (WADA).
  b) Fiecare caine poate fi supus controlului anti-doping. Unul sau mai multi caini ai aceleiasi echipe pot fi verificati.
  c) La controlul de dinaintea concursului, musherul trebuie sa prezinte lista cu toate medicamentele si substantele chimice care i-au fost administrate fiecarui caine in ultimele 7 zile. Daca un musher se opune controlului anti-doping, se considera ca rezultatul testului este pozitiv.
  d) Daca un caine a fost depistat pozitiv, musherul va fi descalificat si nu va mai fi admis in concurs si in orice activitate a organizatiilor membre ale FISTC in urmatoarele cel putin doua sezoane. Aceleasi efecte se aplica si membrilor familiei unui musher cu varsta mai mica de 18 ani si acuzat de doping.
  e) Testele anti-doping aplicate musherilor si cainilor se efectueaza pot fi efectuate pe parcursul intregului concurs.

  10. ECHIPAMENTUL
  a) Musherul, echipa si echipamentul vor fi disponibile pentru verificare in zona de Start cu cel putin 4 minute inainte de propria ora de pornire in cursa, dar nu mai tarziu de 2 minute pana la start.
  b) Musherul este responsabil de caracteristicile si calitatea propriului echipament.
  c) Cainii (inhamati cu hamuri de sprint) trebuie sa fie atasati individual de o cordelina principala, fiind dispusi intr-un sir sau in perechi. Daca exista doi caini lideri, acestia trebuie sa fie atasati impreuna de o cordelina suplimentara in zona gatului.
  d) La Pulka, daca in echipa exista mai mult de un caine, ei trebuie sa fie atasati/dispusi intr-o singura linie (in sir).
  e) Sania trebuie sa fie in asa fel construita incat sa poata transporta musherul, iar spatiul pentru montarea sacului sau sa fie suficient de mare incat sa poata transporta cel putin un caine.
  f) Sania trebuie sa fie dotata cu frana, amortizor si ancora. La categoriile A si O sunt obligatorii doua ancore, placa de franare si o cordelina de siguranta. Ancorele trebuie sa fie montate astfel incat poata fi manevrate cu o singura mana.
  g) Sacul de transport trebuie sa fie bine montat pe sanie si suficient de rezistent pentru a transporta un caine care incearca sa evadeze. Sacul trebuie sa aiba un orificiu suficient de mare astfel incat un caine sa poata respira cu usurinta in timpul transportului.
 b) Un echipaj care se inscrie la competitie participa in toate mansele si nu se poate inscrie doar pentru o etapa a concursului.
 c) In ziua precedenta primei manse, la ora 12,00, lista de start va fi finalizata. O echipa isi poate schimba categoria de participare dupa ora 12,00 numai cu acordul organizatorului si al medicului veterinar, daca sunt cainii bolnavi.
  d) Concurentul care se inscrie la concurs trebuie sa respecte regulamentul concursului.

 2.Musherul
  a) Musherul care incepe cursa in prima zi va continua si in celelalte etape ale concursului, cu aceiasi caini.
  b) Daca musherul este descalificat in prima zi, nu va mai participa la concurs nici in celelalte manse.
  c) Musherii organizatiilor membre ale FISTC nu sunt autorizati sa participe la concursuri "open".
Participarea permisa la concursuri "open" este posibila cu conditiile:
  - IFSS recunoaste FISTC ca fiind organizatia dominanta care practica sportul cu rase pure;
  - IFSS se ocupa doar de rezultatele echipelor "open";
  - este interzisa participarea la competitii organizate de WSA (sau sub egida WSA). WSA face parte dintr-o Federatie deschisa ("open") si este principalul adversar al FISTC; se sugereaza faptul ca orice participare a echipelor FISTC la campionate WSA este strict interzisa. Pentru echipele care nu respecta aceasta regula sanctiunea este descalificarea pe perioada de 2 ani din orice concurs al FISTC (sub egida FISTC).
  d) Musherul este direct responsabil de echipament, dotarea saniei, handler, de componenta si de intreaga activitate a echipajului.
  e) Varsta minima pentru participare la concurs:
  - categoria D1/D2 = 12 ani;
 - categoria C1/C2/Pulka = 14 ani;
 - categoria B = 16 ani;
  - categoria A/O = 18 ani;
  f) Musherul trebuie sa cunoasca si sa respecte regulamentul concursului, ca si instructiunile organizatorului.
  g) Musherul trebuie sa plateasca o taxa de participare stabilita de organizator.
 h) Musherul trebuie sa afiseze in mod vizibil numarul pe care il poarta in timpul curselor.
 i) Spiritul de fair-play si buna intelegere trebuie sa primeze. Daca organizatorul constata ca atitudinea unui concurent defaimeaza sportul, rasa ori pe ceilalti concurenti, acest concurent va fi descalificat.
 j) In perioada concursului vanzarile de caini sunt interzise, in caz contrar musherul si handlerul cainilor sunt descalificati, in acelasi timp vor plati o amenda de 500 euro.
 k) Musherul isi va trata cu respect cainii conform normelor de protectie a animalelor.
 l) Musherul nu va supune cainii la nici o forma de stres, nici dupa trecerea liniei de finish, nici in timpul cursei.
 m) Musherul este direct responsabil de amplasarea cainilor la Stake-out in siguranta, fara sa puna in pericol orice persoana sau ceilalti caini. Participantii la astfel de concurs trebuie sa fie familiarizati cu regulile de baza de transportare si tinere a cainilor. Orice corectie disciplinara violenta asupra cainilor este interzisa.
 n) Musherul si handlerul trebuie sa supravegheze cainii la stake-out, sa fie preocupati de hranirea si ingrijirea lor; in perioada noptii se recomanda sa fie tinuti in boxe.
  o) l) Musherul trebuie sa dea inapoi organizatorului numarul de concurs la inscheierea celor doua manse. Daca musherul inapoiaza numarul de concurs in timpul cursei ori dupa prima mansa, acesta se considera eliminate din concurs si nu mai are dreptul sa continuie cursa.

 3.Cainii
 a) Organizatorii si medicul veterinar au dreptul sa verifice starea de sanatate, carnetele de sanatate si cartile de origine (pedigree) ale cainilor in vederea autorizarii participarii acestora la competitie.
 b) Organizatorii si medicul veterinar au dreptul sa descalifice orice echipaj ajuns la linia de start daca acesta este suspectat ca nu este capabil sa finalizeze cursa fara ajutor din afara.
 c) Echipajul sau cainii care abandoneaza cursa in prima zi, nu sunt autorizati sa intre in cursa in a doua zi.
 d) Sunt autorizati sa participe cainii care fac parte din rasele de sanie recunoscute de F.C.I.: Malamut de Alaska, Husky Siberian, Samoyed, Cainele groenlandez.
 e) Cainii trebuie sa aiba varsta de minim 15 luni, varsta implinita in prima zi a competitiei.
 f) Cainii care sunt inscrisi la concurs, in acelasi echipaj, nu se pot inlocui. In cazul in care un caine se va accidenta in prima zi, echipajul va continua fara el competitia, in a doua zi, in conditiile in care se incadreaza la categoria de concurs la care s-a inscris.
 g) Orice caine care a intrat in concurs va finaliza cursa. Cainele accidentat va ajunge la Finish numai in sacul prevazut pentru sanie.
 h) Dupa start nu mai poate fi adaugat nici un caine la echipaj.
 i) Daca organizatorul constata ca la stake-out cainii au fost lasati prea mult timp fara supraveghere si ingrijire are dreptul sa aplice sanctiuni echipajului in cauza.
  j) Cainii care participa la concursuri sub egida FISTC trebuie sa respecte/sa se incadreze in Standardele raselor specifice si in privinta marimii corpului (cu o toleranta de +/- 1 cm relativ la marimea maxima prevazuta de standard).
  k) Nici un caine nu poate fi descalificat pentru ne-conformitate cu Standardul rasei mai tarziu de 2 ore dupa finalizarea primei manse a cursei.

 4. Boli si accidente
 a) Toti cainii si/sau echipamentele provenite din Canise si alte locuri infectate cu virusi ca Rabia, Parvoviroza, Hepatita ori alta boala infectioasa nu au voie sa intre in spatiul pregatit pentru competitie. Toti cainii trebuie sa fie vaccinati in special antirabic si impotriva tusei de canisa cu cel putin trei saptamani inainte de a se prezenta la concurs.
 b) Daca medicul veterinar sau organizatorii constata ca unul dintre caini este infectat cu un virus contagios, intregul echipaj este descalificat si invitat sa paraseasca imediat zona de concurs.
 c) Cainele care prezinta probleme de sanatate nu participa la concurs.
 d) Musherul trebuie sa prezinte, la cerere, organizatorului sau medicului veterinar Carnetele de sanatate ale cainilor sai.
 e) Este interzis transportul cainelui accidentat in alt mod decat in sacul pentru sanie. Daca in sac nu este destul loc, musherul trebuie sa se opreasca din cursa, sa anunte si sa astepte ajutor.
 f) Daca un caine moare, musherul are la dispozitie 1 ora pentru a se retrage din cursa. Dupa acest timp va fi descalificat fara nici un avertisment. Daca se dovedeste ca musherul are vreo vina pentru decesul cainelui, acesta nu mai are dreptul sa participe la curse cu atelaje canine.
 g) Medicul veterinar are dreptul sa scoata orice caine din cursa in cazul in care constata ca acel caine este prea obosit sau accidentat si nu poate continua concursul.

  5. Identificarea
  Toti cainii trebuie sa aiba implantat microcip electronic inainte de a participa la concurs. Musherul trebuie sa ii arate organizatorului locul unde se afla implantat microcipul si sa prezinte documentele doveditoare (carnet de sanatate, pedigree, pasaport).

  6. Categorii :
 a) Open/Deschisa (O) - minim 9 caini in prima zi; minim 6 caini in celelalte manse.
  A - 7-8 caini; mimim 7 caini in prima mansa; minim 5 caini in celelalte manse;
  B - 5-6 caini; minim 5 caini in prima zi; minim 4 caini in celelalte manse;
  C - 3-4 caini; mimim 3 caini in a doua zi;
  D - 2 caini;
  Pulka - 3 caini;
  Skijorring (SKJ) - 1 caine.
  b) Categoria B este impartita in doua grupe:
  B1 - Husky Siberian
  B2 - Malamut de Alaska, Caine de Groenlanda, Samoyed.
  c) Categoria C este impartita in doua grupe:
  C1 - Husky Siberian
  C2 - Malamut de Alaska, Caine de Groenlanda, Samoyed.
d)Categoria D este impartita in doua grupe:
  D1 - Husky Siberian
  D2 - Malamut de Alaska, Caine de Groenlanda, Samoyed.
 e) Categoria Pulka este impartita in doua grupe :  PW - Pulka Women si PM - Pulka Men, cu conditia sa existe cel putin 5 competitori in fiecare grupa.
 f) Categoria Skijorring (un caine si musherul cu schiuri) poate fi impartita in doua grupe : SKJ Women si SKJ Men daca exista cate cel putin 5 competitori in fiecare grupa.
 g) O grupa poate sa fie realizata pentru competitie daca exista minim 3 echipe, fiecare cu numarul de caini corespunzator categoriei.
 h) Daca nu exista minim 3 echipaje pentru a se forma o grupa, echipajele cu numarul de caini corespunzator categoriei ar putea concura la aceeasi categorie, cu mentiunea despre nerealizarea grupei. Acest fapt este decis exclusiv de organizator.

  7. Lungimea traseului :
  - D si C : 10-12 km;
  - B, SKJ si Pulka : 15-18 km;
  - A : 18-20 km;
  - O : 20-25 km.

  8. Ordinea de start :
 1. Skijorring,
 2. Pulka Men,
 3. Pulka Women,
 4. Open (O),
 5. A,
 6. B1,
 7. B2,
 8. C1,
 9. C2,
 10. D1,
 11. D2.
 b) In prima zi se porneste in cursa la fiecare categorie in functie de ordinea numerelor extrase prin tragere la sorti sau stabilite de computer cu o zi inainte de concurs (sau la sedinta tehnica).
 c) In prima zi echipajele vor pleca in ordinea ascendenta a numerelor extrase.
 d) In a doua zi/a doua mansa ordinea de start este determinata de timpul realizat in prima cursa, echipajul care a terminat cursa in cel mai scurt timp va pleca primul din categoria sa.
 e) In cazul in care exista si a treia mansa, ordinea de start va fi in functie de timpul obtinut in primele doua zile (suma), echipajul cu timpul cel mai scurt va pleca primul din categoria sa.
 f) Daca timpul realizat este identic pentru mai multe echipaje, ordinea de start va fi opusa ordinii in care s-a plecat in mansa anterioara pentru echipajele in cauza.
 g) Musherul este punctul de referinta pentru echipaj la linia de start si de finish. Daca o echipa trece linia de Finish fara musher cronometrul (timpul) va fi oprit cand musherul va trece linia de Finish.
 h) Plecarea echipajelor in cursa se face la interval de 1 minut sau dupa cum decide organizatorul (dar nu mai mult de 10 minute).
 i) Echipa care nu este prezenta la Start la timpul stabilit va fi autorizata sa intre in concurs numai daca vine cel tarziu la jumatatea timpului care ii separa propriul start de cel al urmatorului concurent. Dupa acest timp echipa va avea posibilitatea de a pleca in cursa dupa startul ultimului competitor de la categoria sa (cu o penalizare de 5 minute, daca organizatorul decide in acest fel).
 j) Fiecare echipaj este responsabil de timpul sau de start.
 k) Daca un echipaj nu poate lua startul pe distanta de 30 metri dupa linia de Start, si inainte ca urmatorul echipaj sa plece in cursa, va fi descalificat. In aceasta suprafata este permis ajutorul handlerului.
 l) Fiecare echipa si musherul acesteia trebuie sa parcurga traseul complet stabilit de organizator.

  9. Echipamentul
  a) Musherul, echipa si echipamentul trebuie sa fie disponibil pentru verificare in suprafata de start cu cel putin 4 minute inainte de timpul stabilit pentru start.
  b) O echipa pregatita in mod optim nu este obligata sa stea pentru verificare in suprafata de start mai mult de 2 minute inainte de timpul de start.
  c) Toti cainii vor fi asezati intr-o linie (in sir) sau cate doi, in pereche, atasati de cordelina principala (centrala) cu neck-line (cordelina mai scurta cu care se ataseaza zgarda de cordelina principala) si back-line (cordelina cu care de leaga hamul de cordelina principala) individuale. Daca sunt 2 caini-lideri, ei trebuie conectati cu un neck-line (atasat de zgarzi, la gat).
  d) La Pulka daca este mai mult de un caine in echipa, ei vor fi asezati intr-o singura linie.   e) Sania trebuie sa fie suficient de solida pentru transportul musherului si dotata cu un sac special in care sa poata sa incapa un caine, suficient de bine atasat de sanie incat sa poata sa tina inauntru un caine care vrea sa iese (si acesta sa poata respira cu usurinta).
  f) Sania trebuie sa fie echipata cu frana, placa de franare, ancora si cordelina de siguranta. Ancora trebuie amplasata pe sanie imediat langa maner si sa poata fi utilizata cu o singura mana (nu in sacul saniei). La categoriile A + O sunt obligatorii doua ancore.
  g) Pulka va fi fi atasata de harnasament prin doua bare solide intre care se afla cainii. Pulka trebuie echipata cu o cordelina de siguranta, conectata de musher (aflat pe schiuri) si cu frana, in cazul in care sunt mai multi de 2 caini in echipa.
  h) Musherii juniori (12-17 ani) trebuie sa poarte casca de protectie, cu exceptia celor de la categoriile SKJ si Pulka.
  i) Sunt interzise in timpul concursului: botnita, zgada care stranguleaza gatul cainelui, biciul sau alt obiect cu care ar putea fi loviti cainii. Fac exceptie obiectele utilizate pentru cazuri de necesitate in timpul batailor intre caini.

  8. Limita de timp - descalificari
 a) Daca un concurs se desfasoara in 3 manse, in prima zi este descalificat echipajul care realizeaza un timp de 140% din durata medie a timpului realizat de primele 3 echipe din categoria sa. In a doua zi este descalificat echipajul care a realizat 140% din durata medie a timpului realizat de primele trei echipe in ambele zile. In a treia zi nu se fac descalificari pentru limita de timp.
  b) Daca un concurs se desfasoara in doua manse/zile nu se fac descalificari pe baza timpului realizat.

 9. Reguli pe traseu
  a) Semnele de pe traseu:
  - curba la dreapta : un panou rosu pe partea dreapta a traseului inainte de curba;
  - curba la stanga : un panou rosu pe partea stanga a traseului inainte de curba;
  - drept inainte : panouri albastre pe parcursul traseului;
  - atentie (ai grija!) : panou galben sau portocaliu pe parcursul traseului;
  - sfarsitul suprafetei de Start : panouri pe ambele parti ale traseului - minim 30 metri;
  - 800 m : marcheaza distanta pana la Finish, traseu in care nu are prioritate nici un concurent (no priority);
  b) Pe traseu sunt persoane (organizatori) si panouri care indica traseul pentru fiecare categorie. Daca traseul fiecarei categorii se marcheaza cu culori diferite, acestea vor fi anuntate la Sedinta tehnica.
  c) Orice concurent care foloseste un alt vehicul decat sania sa va fi descalificat.
  d) Concurentii nu vor deranja alte echipe concurente.
  e) La Pulka : daca un caine nu este capabil sa mearga pe traseu, musherul va termina cursa punand cainele in pulka si impingand-o pana la Finish.
  f) Transportarea pasagerilor in timpul cursei este interzisa, cu exceptia cazului in care un alt concurent este accidentat.
 b) Daca o echipa iese din traseu trebuie sa isi continue cursa exact din locul din care a parasit traseul.
 b) Concurentii pot fi ajutati pe traseu de catre persoanele desemnate de organizatori sau de catre spectatori, ajutorul constand in tinerea (pe loc) saniei. Daca musherul primeste ajutor, altul decat tinerea saniei, acesta va fi descalificat. Un ajutor complex va primi doar echipa care se afla intr-o situatie periculoasa, nu mai poate fi controlata de catre musher, daca reprezinta un pericol pentru siguranta echipei in cauza, a celorlalte echipe sau a oamenilor (spectatori).
  c) Daca musherul si-a pierdut echipa, cainii vor fi opriti si tinuti pe loc pana cand musherul sau organizatorul va sosi si ii va prelua.
  d) Este interzis ca musherul sau alta persoana sa alerge in fata cainilor pentru a-i ajuta sau incuraja.
  e) Musherul poate sa-si ajute cainii, sa impinga sania, sa alerge in spatele saniei, insa nu are voie sa alerge in fata cainilor sau sa-i traga dupa el (cainele lider sa nu fie depasit de musher).Numai la categoriile pulka si skijoring este permisa depasirea cainilor,din motive de siguranta, in cazul in care se afla in coborare pe traseu.
 f) Cainii care alearga liber trebuie prinsi pentru a nu perturba celelalte echipaje. Musherul trebuie sa-si prinda singur cainii care alearga liberi, in cel mai scurt timp, cu metode si mijloace proprii.
 g) Daca musherul isi recupereaza (fara ajutor) echipa sau un caine care alerga libera, poate termina cursa fara sa fie descalificat.
 h) O echipa mai rapida poate depasi o echipa mai lenta in urmatoarele conditii: cand cainele lider al echipei mai rapide ajunge la aproximativ 15 metri distanta de echipa mai lenta, in acest caz musherul mai rapid trebuie sa ceara musherului mai lent permisiunea de a-l depasi.
 i) Echipajul depasit se va retrage in partea laterala a traseului si va incetini sau se va opri daca i se va cere acest lucru de catre echipajul care depaseste.
 j) Cand un echipaj s-a oprit pe marginea traseului, acesta nu va reporni decat dupa 2 minute, indiferent de categoria de concurs. Timpul de repornire poate fi redus cu acordul musherului care depaseste (numai daca organizatorul cursei decide aceasta la sedinta tehnica).
 k) Daca un concurent ajunge se depaseasca doua sau mai multe echipe care s-au oprit, acestea trebuie sa faca tot ce e posibil ca sa ii inlesneasca depasirea si sa evite problemele.
 l) In timpul cursei, pe traseu, echipele trebuie sa pastreze intre ele distanta de un echipaj, cu exceptia suprafetei de 800 de metri inaintea liniei de Finish.

  10. Teste antidopping
  Testele vor fi facute (musherilor si cainilor) dupa prima mansa sau dupa toate etapele concursului (prin sondaj). Daca vor fi depistate cazuri de dopping musherul in cauza va fi descalificat si obligat sa plateasca cheltuielile aferente.

 11. Incalcarea regulilor
 a) Persoanele autorizate de organizator sa urmareasca respecatarea regulilor vor anunta imediat incalcarea regulamentului. Concurentii pot instiinta organizatorul despre incalcarea regulamentului de catre alt concurent nu mai tarziu de o ora de la constatarea incalcarii sau de la finalizarea cursei. Rapoartele pot fi orale si urmate imediat de rapoarte scrise.
 b) Organizatorul va aplica masurile necesare concurentului care a incalcat regulamentul in ziua in care a constatat neregula (la sedinta tehnica din ziua respectiva).
 c) Orice incalcare a regulamentului concursului va fi sanctionata astfel:
  - avertisment oral sau
  - timp de penalizare (5-10 minute) sau
  - descalificare.
 d) Concurentul nu are dreptul sa protesteze sau sa faca reclamatie la decizia finala a organizatorului cu privire la sanctiunile aplicate in cazul incalcarii regulamentului.


Nota: Prezentul regulament este preluat si adaptat dupa FISTC SPRINT - RACING RULES .


 Balan, ianuarie 2013, ASAMB - Asociatia Sportiva Alaskan Malamut Balan


  Nici un material afisat nu poate fi reprodus, preluat, utilizat fara acordul scris al ASAMB !!!

TOP
© 2006-2013 Copyright "Alaskan Malamut" Balan Sports Association | All Rights Reserved | concept Mariana Vrabie