Despre vanzarea puilor

Imagine aleatorie; click pentru dimensiunea largita.
          Un motiv frecvent auzit la luarea unui Malamut suna cam asa:"Ne plac cainii acestia, mai ales copilului, am citit despre rasa si ne place sa ne jucam cu ei pe afara." Nu este nici pe departe suficient. Cand va veti confrunta cu un Malamut viu, activ, care creste repede si trebuie hranit si ingrijit cu multa responsabilitate, abia atunci veti realiza daca acesta este sau nu cainele potrivit. De aceea adesea se intampla ca acesti caini (ca si altii, dealtfel) sa ajunga in strada, abandonati, dupa ce fusesera luati fiindca rasa "e la moda" sau de dragul copilului, care acum s-a plictisit de caine ori fiindca sunt frumosi, insa acum nu mai asculta de stapani.

          Inainte sa aduci un Malamut de Alaska in viata ta, trebuie sa ai in vedere, cu mare seriozitate, urmatoarele:
          1. Un caine este suflet si viata; daca l-ai luat, tine-l langa tine, ai rabare si arata-i ca il iubesti, nu-l abandona niciodata; si vei primi in schimb dragoste nemasurata si satisfactii pe care nu le-ai mai trait! Daca l-ai ales si ai hotarat ca el sa traiasca langa tine, ofera-i o viata de calitate!
          2. Cu un Malamut ai de facut investitii substantiale: bani, timp, energie si SUFLET. Nu iti vei recupera cheltuielile niciodata, in schimb vei castiga dragostea cainelui tau, care e nepretuita!
          3. Daca te gandesti ca iti vei da Malamutul la dresaj, apoi nu vei avea probleme cu el, te inseli. Spre deosebire de alti caini, Malamutul de Alaska te rasplateste cu aceeasi moneda, respectul Malamutului se castiga tot prin respect si dragoste.
          4. Crescatorii responsabili fac eforturi pentru obtinerea puilor sanatosi si cu temperament bun. Daca vrei un Malamut trebuie sa respecti munca acestora si sa fii capabil sa-i asiguri conditii optime de dezvoltare fizica si psihica, sa pretuiesti Malamutul de Alaska.

          Ce inseamna vanzarea unui pui?
    Suna usor nepotrivit termenul "vanzare" atunci cand vorbim despre un caine, care este cel mai bun companion al omului, insa practic asta se intampla in momentul in care crescatorul da un pui in schimbul unei sume de bani.
    Daca am spus "vanzare" asta presupune un Contract de vanzare-cumparare, care se inscheie intre crescator, in calitate de vanzator, si persoana care ia puiul, in calitate de cumparator. Orice Contract de vanzare-cumparare trebuie sa fie intocmit in mod corect din punct de vedere legal, sa aiba caracter juridic. Crescatorul transfera si garanteaza altei persoane, numita cumparator, dreptul sau de proprietate asupra unui caine, cumparatorul obligandu-se in schimb a plati vanzatorului o suma de bani, numita pret. Caracterul juridic al Contractului de vanzare-cumparare trebuie sa fie atins prin respectarea unor conditii si anume: sa fie consensual (se incheie valabil prin simplul consimtamant al partilor), bilateral (obligatii reciproce), cu titlu oneros, comutativ si translativ de propriatate. Obligatiile reciproce prevazute pot sa difere de la un crescator la altul, insa in general se stabilesc anumite clauze cum ar fi: conditii de monta, prezentarea in expozitii, conditii de crestere si ingrijire etc. La fel se stabilesc si cazurile de forta majora.

De unde se poate cumpara un Malamut de Alaska?


    Exista un singur raspuns considerabil : de la o canisa (crescatorie inregistrata la Federatia Chinologica Internationala avand un afix de crescator unic). Doar doua argumente: 1. pentru a avea un catelus sanatos; 2. pentru a avea un caine de rasa.

  Sunt foarte multe alte surse NE-RECOMANDATE unde se vand catei :

1. piata de animale, unde cateii nu au nici un act de provenienta sau Certificat de origine (pedigree), prezinta diverse defecte de conformatie. Nu confundati Carnetul de sanatate cu Certificatul de origine!

2. pet-shop-urile, unde, la fel ca si in piata de animale, nimeni nu poate garanta calitatea cateilor care, ajungand la maturitate, pot sa nu corespunda specificului rasei. Si in plus, pretul unui catelus poate fi mult mai mare decat al unuia luat din canisa.

3. anunturi de genul "aduc caini de orice rasa la comanda" sau "pui de vanzare din parinti campioni". In aceste cazuri comerciantul achizitioneaza caini la pret mic de la inmultitori si face profit din vanzarea lor sau proprietarul femelei nu este decat un inmultitor care urmareste doar profitul financiar (dovada fiind acelasi pret pentru toti puii), in ambele situatii calitatea nu are nici o importanta. Un crescator adevarat, dedicat imbunatatirii rasei, nu vinde caini comerciantilor si nu face monte necontrolate. Mai bine adoptati un caine de la adapost!

4. crescatori care nu au rezultate bune in expozitii (acestia nu au caini care sa corespunda standardului rasei);

5. crescatori care vand catei cu boli ereditare;

6. crescatori care practica doua preturi pentru acelasi catel: un pret pentru pui si altul pentru pedigree. Numai un crescator serios da puiul cu Certificat de origine.

Cum sa recunosti un crescator responsabil ?

    Oricine poate pune doi caini impreuna pentru a se imperechea si se poate autointitula crescator, insa asta nu-l face responsabil sau reputabil. Cumpararea unui caine este un angajament pe termen lung, deci este importanta alegerea unui crescator care sa fie interesat de soarta cainelui, de viitorul rasei si de noul proprietar. Un catelus luat de la un crescator poate costa mai mult, insa pentru un catel cumparat de la un inmultitor de caini costurile pot fi mult mai mari pe termen lung.

Un crescator (adevarat) :
- nu pune anunturi de vanzare a puilor pe site-urile cu anunturi pe internet, forum-uri, in ziare, reviste sau in alte surse care sunt la dispozitia tuturor persoanelor. In nici un caz nu vine catelusi in piata sau pentru pet-shop-uri. Motivul nu este acela de a favoriza anumite grupuri de persoane sau din elitism. Anunturile de vanzare a puilor favorizeaza cumpararea lor la primul impuls. Strazile si adaposturile sunt pline de caini care au fost cumparati din avantul primului impuls. O astfel de soarta nu este ceea ce un crescator responsabil isi doreste pentru cainii pe care ii ajuta sa vina in aceasta lume.
- are un web-site unde afiseaza informatii (educative) despre rasa, cainii, puii care se nasc in canisa lui, doar pentru a se mandri cu rezultatele sale si a putea fi gasit de persoanele interesate. Pe paginile site-ului exista o adresa (sau un formular) la care doritorii isi pot anunta intentia de a achizitiona un catelus, insa aceasta nu garanteaza ca-l vor primi; crescatorul are o lista de prenotari si, dupa discutii cu persoana in cauza, va decide daca aceasta va fi inclusa in lista de asteptare.
- este dispus sa primeasca vizite pentru a fi vazuti cainii si spatiul in care locuiesc, mama puilor si ceilalti pui din cuib;
- este un foarte bun cunoscator al rasei si al standardului rasei. Oricand poate oferi si alte informatii si sfaturi in urma experientei sale. Cainii sai au stramosi campioni.
- este participant activ si are rezultate foarte bune in activitatile specifice rasei: sport, expozitii chinologice, agility etc. In cazul Malamutului de Alaska, caine de sanie destinat tractiunii incarcaturilor in conditii arctice, crescatorul este preocupat in primul rand (si cel mai important) de dezvoltarea calitatilor de lucru ale cainilor sai si de participarea la actiuni de selectie (expozitii chinologice) a celor mai bune exemplare raportate la standardul rasei, pentru a obtine in viitor caini de calitate.
- are testele genetice facute cainilor sai si este capabil sa discute despre deficientele pe care ar putea sa le aiba cainii, pentru ca nu exista caine perfect;
- are caini sanatosi sau sub tratament medical (de scurta durata);
- nu are un pret de vanzare fix pentru toti puii din cuib, acesta variaza in functie de potentialul cainelui (show/reproducere, munca, pet) si   nu are "super-oferte";
- nu vinde catei fara pedigree (carte de origine), microcip si carnet de canatate; nu cere un pret special (separat) pentru pedigree;
- nu vinde catelusi fara contract de vanzare-cumparare (cu posibile clauze care obliga proprietatul la castrarea anumitului exemplar la varsta optima);
- nu vinde caini adulti; cauta un camin sigur si iubitor pentru cainii sai recuperati;
- este disponibil si interesat sa ofere sfaturi si indrumari noilor proprietari cat timp traieste cainele;
- nu are mai mult de doua cuiburi intr-un an; nu are pui disponibili pentru vanzare la comanda sau la o data anume;
- prefera ca viitorii proprietari ai cainilor sai sa fie persoane dedicate, responsabile si sa pastreze legatura in timp pentru a putea observa dezvoltarea puiului si rezultatele obtinute;
- este membru al unei organizatii chinologice de profil (club, asociatie, federatie);
- este dispus sa-si recupereze cainele in cazul in care proprietarul nu mai este capabil sa il ingrijeasca (cazuri extreme);
- nu creste mai multe rase de caini;
- nu vinde "Malamuti giganti" (Giant Malamute); nu exista o rasa numita astfel. Toti Malamutii au dimensiuni si inaltimi care trebuie sa se incadreze in cele prevazute de standardul rasei. Un Giant Malamute nu este decat un caine care nu corespunde standardului rasei. Dintre doi Malamuti egali in tip, proportii si functionalitate, va fi preferat cel cu inaltimea mai apropiata de cea standard de munca.
- adreseaza multe intrebari si ofera multe raspunsuri viitorilor proprietari ai cainilor sai, iar problema pretului nu se afla inaintea preocuparii pentru viata puiului.

ADOPTA un Malamut de Alaska !

Un proverb francez spune, intr-o traducere bruta, ca "cel mai bun lucru despre un om este cainele lui".
De cate ori este posibil, in primul rand si cel mai important, recomand adoptia/salvarea unui caine. Este foarte usor sa te indragostesti de un catelus dragut, insa puii cresc si nu vor mai fi la fel de draguti si de usor de controlat, si sfarsesc intr-o curte la tara in lant, pe strazi, in paduri sau in adaposturi pentru caini. Nu toti dintre cainii din adaposturi, cei abandonati ori adusi inapoi crescatorului au probleme de sanatate; cei mai multi sunt victime ale circumstantelor: divort, moarte, boala, schimbarea locuintei, pierderea serviciului, aparitia copilului etc. Un lucru este clar si dovedit: cainele este animal domestic, el nu are nici o vina ca omul este iresponsabil ! El este o fiinta inteligenta si afectuoasa care nu merita o viata de slaba calitate, care de multe ori este direct proportionala cu un camin nepotrivit.
In general oamenii prefera sa aiba un pui decat un caine adult, din diferite motive.

Avand un pui exista avantaje si dezavantaje:
- dragut si amuzant, ai obligatii fata de catelusul tau si influenta asupra comportamentului si dezvoltarii lui timpurii, iar dresajul si socializarea corecta este esentiala pana la varsta de 6 luni;
- daca ai ales un crescator bun, ai luat un pui sanatos si bine intretinut, fara obiceiuri rele de eliminat; tu vei fi responsabil de cum se dezvolta cainele, iar recompensa va fi in functie de calitatea si cantitatea contributiei tale;
- pe de alta parte, cresterea unui pui implica mult timp si energie, el are nevoie de educatie si trebuie hranit la intervale regulate de cel putin 3-4 ori/zi pana la varsta de 6 luni, activitati greu de realizat daca lipsesti de acasa mai multe ore;
- in primul an costurile pentru un pui pot fi foarte mari: pretul de cumparare, vaccinurile, deparazitarile, hrana speciala, accesoriile (zgarzi, lese, hamuri de plimbare - fiindca puii cresc repede), jucarii care sa-l tina ocupat pentru a nu roade obiecte din casa, covorase absorbante pentru vezica greu de controlat, amenajarea unui spatiu din casa special pentru caine, construirea padocului daca va sta in curte s.a.m.d;

Avantaje si dezavantaje referitor la adoptarea unui caine adult:
- poti sa il castrezi pentru a evita complicatiile in perioadele de calduri;
- ai posibilitatea sa vezi ce temperament are;
- inainte sa-l adopti trebuie sa il vizitezi de mai multe ori pentru a-l cunoaste si a-i usura adaptarea; acest caine a trecut deja printr-o perioada de stres si se afla dupa o relatie nereusita cu oamenii si nu are nevoie de o a doua;
- pe langa dragoste, necesita numai o lesa, o zgarda si un loc in casa ori un padoc in curte; trebuie hranit o singura data in zi;
- pe de alta parte, cainele adult poate avea unele probleme de comportament, care necesita o perioada de timp in care sa-l ajuti sa le transforme;
- cand aduci in familie un caine adult trebuie sa te incarci cu rabdare si dragoste pentru a-l ajuta sa se adapteze la noul camin, sa-l inveti alte reguli, si, daca aceasta lipseste, sa-l socializezi in mod corect;
- insa nimic nu se compara cu privirea unui caine recunoscator si cu dragostea lui! el poate fi cainele viselor tale si impreuna cu el poti trai clipe de neuitat.

Mariana Vrabie - Canisa Lonely Stone   

            Nici o parte de continut nu poate fi reprodusa sau folosita fara acordul nostru scris !
© 2006-2010 Copyright "Alaskan Malamut" Balan Sports Association | All Rights Reserved | concept Mariana Vrabie